لاستیک استایرن بوتادین رابر SBR
ساختار
استفاده میشود به عنوان :لاستیک RUBBER )) الاستومر(ELASTOMER) ترمو پلاستیک الاستومر (TPE)
مونومر :استایرن و بوتادین
حلال :دی متیل فرمامید
دانسیته: 0.92 – 0.95 g/cm3 بسته به درصد استایرن متفاوت است.
دمای ذوب : TM)) در حالت پخت شده ذوب نمیشود.
دمای انتقال شیشه ای :Tg)) : برابر 52- _13 درجه سانتی گراد ( بسته به درصد استایرن متفاوت است)
سختی : shore A)) برابر 50 تا 90
وضعیت قطبی یا غیر قطبی بودن:غیر قطبی
ویژگی های اشتعال (روش شناسایی آسان )
-در شعله میسوزد و بعد از حذف شعله همچنان به سوختن ادامه میدهد.
-شعله زرد متقابل به نارنجی دارد و کمی سر و صدا میکند .
-دود سفید متقابل به خاکستری همراه با ذرات کربن دارد.
-در شعله چکه نمیکند.
-بوی گاز شهری میدهد.
تاریخچه و چگونگی تولید :
کوپلیمر استایرن و بوتادینی که بیش از 50% بوتادین داشته باشد را SBR مینامند .نسبت معمولی مونومرها 70% تا 75% بوتادین به 25% تا 30% استایرن است و در صورتی که استایرن بالای 50% باشد محصول به شدت پلاستیک میشود و در تهیه رنگهای شیرابه ای LATEX لاتکس استفاده میشود .
این پلیمر به عنوان یک پلیمر متداول با کارایی های زیاد و بالا تعریف میشود و در دنیا پر مصرف ترین لاستیک به حساب می آید که به علت دارا بودن مواد اولیه تولید ارزان و فراوان دارای قیمت مناسبی است و به همین دلیل بالاترین حجم تولید را نیز در صنعت لاستیک به خود اختصاص داده است.
لاستیک استایرن بوتادین در واقع قیل از جنگ جهانی دوم در آلمان توسعه یافت اما در طول جنگ جهانی دوم به صورت گسترده برای جایگزینی لاستیک طبیعی که توسط آسیای شرقی (ژاپن) اسیر شده بود و در آمریکا و المان مورد استفاده قرار گرفت.
خواص مکانیکی SBR از NR پایین تر است و مانند آن بر اثر کشش بلوری نمیشود و به همین سبب ضعیف است مگر آنکه با دوده یا مواد دیگر تقویت شود که حتی در این صورت هم از لاستیک طبیعی ضعیف تر است.
پلیمریزاسیون
لاستیک استایرن بوتادین (SBR) ار نظر روش تولید و پلیمریزاسیون به سه دسته تقسیم میشود:
-روش امولسیونی
در این روش پلیمریزاسیون از طریق رادیکالهای آزاد انجام میشود که این کار در دو حالت گرم و سرد انجام میشود محصول به دست آمده از روش سرد در حضور روغن با در حضور روغن- دوده دارای خطیت زیاد . توزیع مولکولی باریک جرم مولکولی زیاد و فرایند پذیری دشوار است.
محصول به دست آمده از روش گرم نیز شدیدا شاخه ای بوده و دارای جرم مولکولی پهن . فرایند پذیری خوب و درصد 1 و 2- وینیل بالاتر است.
روش های پخت:
عمدتا به روش ولکانیزاسیون گوگردی انجام میشود . سرعت پخت در SBR از NR کم تر است.بنابراین از شتاب دهنده برای افزایش سرعت پخت استفاده میشود .
مزایا :
بسیار ارزان است .مقاومت در برابر آب . مقاومت در برابر اسید و الکل
معایب:
مقاومت کم در برابر ازون مقاومت کم در برابر شعله و اشتعال , فرایندپذیری بسیار مشکل , مقاومت کم در برابر بنزین و روغن مقاومت کم در برابر حلال های هیدرو کربنی
خواص:
دارای مقاومت فرسایشی عالی است و با افزایش درصد سیس و ونیل بوتادین در آن مقاومت فرسایشی باز هم افزایش می یابد , مقاومت در برابر سایش , جهندگی خوب , انعطاف پذیری در دمای پایین , مقاومت در برابر ترک خوردگی , مقاومت در برابر حرارت و مقاومت در برابر ضربه .
کاربرد:
تایر و لاستیک لوله ها و پوشش های لاستیکی و شیلنگ ها کابل های سیم کشی تسمه و نقاله موکت و کفپوش زیره و پاشنه کفش و اسفنج و محصولات اسفنجی