خواص فیزیکی و شیمیایی اسید اکریلیک:
اسید اکریلیک یک مایع بدون رنگ است که بویی تند در دمای اتاق و فشار معمولی (حدود یک اتمسفر) ایجاد می کند. مقدار تبخیر این ماده در دما و فشار ذکر شده کم است (0.3-0.14mg / m3). این ماده در آب و اکثر حلال های آلی متفاوت است.
اسید اکریلیک به صورت تجاری در دو رده بندی قرار دارد: درجه فنی (94٪) برای تبدل شدن به استر و درجه گلسیکال (98-99.5٪ وزنی و حداکثر 0.3٪ وزن آب) برای تولید رزین های محلول در آب.
اسید اکریلیک به طور سنتی به عنوان مواد اولیه برای تولید الیاف اکریلیک – متیل اکریلات، اتیل آکریلات، بوتیل اکریلات و 2-اتیل هگزیل آکریلات استفاده می شود. این اکریلات ها در اصل برای تولید رزین های اکریلیک بر پایه حلال استفاده می شود، اما نگرانی های زیست محیطی در مورد استفاده از حلال باعث توسعه آکریلیک های بر پایه ی آب شده است. کاربرد های آکریلیک های بر پایه ی آب عمدتا در پوشش های تزئینی، سنگ تراشی و نیز کاربردهای صنعتی هستند اما کاربرد های دیگر آن شامل چسب، پوشش کاغذی و چرم، پولیش و پوشش قرص است.
برخی از واکنش های شیمیایی
اسید اکریلیک به راحتی در حضور گرما، نور یا فلزات پلیمریزه می شود و بنابراین مهارکننده پلیمریزاسیون به راکتور تولید اسید اکریلیک اضافه می شود تا از پلیمریزاسیون بیش از حد گرمازای آن جلوگیری شود. مهار کننده هایی که معمولا در آماده سازی اسید آکریلیک استفاده می شود عبارتند از: مونومتیل اتر هیدروکینون (متوکسی فنول)، فنوتیازین،هیدروکینون و …
اسید اکریلیک به راحتی با رادیکال های آزاد و عوامل الکتروفیل یا نوکلئوفیلی واکنش نشان می دهد. این ماده ممکن است در حضور اسید ( اسید سولفوریک ، اسید کلروسولفونیک)، قلیا (هیدروکسید آمونیوم)، آمین ها (اتیلن ادیامین، اتیلنیمین، 2-آمینو اتانول)، نمک های آهن، درجه حرارت بالا، نور، پراکسید و سایر ترکیبات تشکیل دهنده پراکسید یا رادیکال های آزاد. در غیاب مهارکننده، پراکسیدها هنگام افزودن اکسیژن به اسید اکریلیک تشکیل می شوند. حضور اکسیژن لازم است تا تثبیت کننده به طور موثر عمل کند. اسید اکریلیک هرگز نباید تحت یک محیط بی هوازی مورد استفاده قرار گیرد.
انجماد اسید اکریلیک در دمای 13 درجه سانتیگراد رخ می دهد. انجماد دوباره ی این ماده در شرایط نامناسب دما، دلیل دیگری است که پلیمریزاسیون اکریلیک اسید را تایید می کند.
اسید اکریلیک دارای وزن ملکولی 72، نقطه ی ذوب 13.5 درجه ی سانتی گراد، چگالی 1.045 گرم بر میلی لیتر، نقطه ی جوش 141 درجه ی سانتی گراد و نقطه ی فلش 68 درجه سانتی گراد، دمای بحرانی 380 درجه ی سانتی گراد و فشار بحرانی 5.06 مگاپاسکال است.
کاربرد اسید اکریلیک:
بازار اکریلیک اسید در طول سال ها افزایش یافته است، زیرا این مواد شیمیایی در بخش های مختلف، از محصولات آرایشی مانند لاک ناخن اکریلیک گرفته تا صنایع شیمیایی مختلف کاربرد دارد. در استفاده از اسید اکریلیک در جایگاه های مختلف نظر دانشمندان با یکدیگر فرق دارد، زیرا سازمان های بهداشتی در ایالات متحده، استفاده این ماده ی شیمیایی را در محصولات مختلف بررسی کرده اند. به طور سنتی، اکریلیک اسید به عنوان مواد خام در تولید صنعتی استرهای اکریلیک استفاده شده است. این استرهای اکریلیک مانند متیل اکریلات، اتیل آکریلات و غیره برای تهیه رزین های بر پایه حلال استفاده شده است اما با توجه به نگرانی های زیست محیطی، تولید آن ها متوقف شد. علاوه بر این، آکریلیک های توسعه یافته بر پایه ی آب کاربردهای گسترده ای از جمله در رنگ هایی با کاربرد خانگی و در سایر محصولات دیگر مانند نقاشی، کاغذ، چسب و واکس دارند. با تحقیق بیشتر، یک کلاس از این دسته ترکیبات به نام توسعه یافت. پلی اکریلات به همراه اسید اکریلیک در ساخت حجم دهنده ها و امولسیفایرها استفاده می شود. از دهه گذشته، استفاده از اکریلیک در دو بخش خاص بسیار محبوب بوده است. این دو بخش عبارتند از: تولید پلیمرهای سوپرجاذب (SAPs) و پلیمرهای مورد استفاده در ساخت مواد شوینده. گزارش شده است که این SAP های منحصر به فرد تقریبا 30٪ از مصرف جهان در بازار اکریلیک اسید را به خود اختصاص داده اند.
اساسا، SAP ها یک ویژگی منحصر به فرد برای جذب و در همان زمان حفظ رطوبت 100 بار بیشتر از وزن خود را دارند. این امر آن ها را به عنوان بخشی جدایی ناپذیر در تولید پوشک بچه، محصولات بهداشتی زنانه و محصولاتی برای بیماری بی اختیاری افراد بالغ ساخته است. به طور خلاصه، اسید اکریلیک یک ماده شیمیایی است که برای آماده سازی پلیمرها، منسوجات، صنایع جوهر، محصولات مصرفی، پلاستیک، مواد شیمیایی کیلیت کننده ی سطحی، مواد پوشش دهنده ی تولید شده بر پایه ی آب و اغلب در صنایع بسته بندی مواد غذایی با دستورالعمل های دقیق از سازمان های بهداشتی مورد نیاز است.
جهت خرید مواد بالا با شماره تماسهای 88725932 و 88725933 و نیز شماره همراه 09021267520 تماس بگیرید.